I och med att rallycross är en höghastighetssport så krävs det att både bilen och föraren är utrustad så säkert som möjligt. För det går fort och det är mycket lätta att det händer en olycka, antingen att två bilar krockar när de trängs och försöker köra om i kurvorna och på raksträckorna eller att bilen hamnar utanför banan. Dessutom är det viktigt att föraren är skyddad så mycket som möjligt vid sådana händelser. Men det finns gott om butiker både online eller fysiska butiker som säljer utrustning för både bil och förare.

Utrustning för bilen

Bilen behöver utrustas med en förarstol som har ett fyrpunktsbälte som är anpassat för höga hastigheter. Det gäller dessutom att ha en ordentlig säkerhetsbur (stålbur) som håller föraren oskadd om bilen krockar ordentligt eller att den rullar runt ett antal varv. Något som också är viktigt att ha på bilen är ett fönsternät. Annars gäller det att se till att föraren är skyddad ifall bilen skulle börja brinna och så vidare. Därför ska bilen också ha viss extra utrustning så som exempelvis en brandsläckare.

Utrustning för förare

Det är viktigt att föraren har all nödvändig utrustning för att vara så säker som möjligt om olyckan skulle vara framme, men också för att klara av de höga hastigheterna i kurvorna och guppen. En förare ska ha en godkänd hjälm och overall för rallycross. Detsamma gäller för handskar, balaklavan och skor, samt att ha en nackkrage som är anpassad för föraren.

Slutord

Detta var bara ett axplock av den säkerhetsutrustning som bilar och förare måste ha, men inför varje tävling genomförs en besiktning för att kontrollera att alla säkerhetsföreskrifterna är uppfyllda för varje ekipage. För säkerheten är A och O för förare, bilarna och naturligtvis tävlingsbanan, plus alla som finns runt om vid varje event. Allt för att förebygga så mycket som möjligt!