Rallycross är en motorsport som går i höga hastigheter på slutna banor som har vänster- och högerkurvor, samt gupp. Banorna har ett vägunderlag som består av asfalt och grus. Själva banans längd är på omkring 1 000 meter och körs med specialutrustade bilar men av vanliga bilmärken i rallycross så som Volkswagen.

Rallycross historia

Den allra första tävlingen för rallycross hölls år 1967 i Dover, Storbritannien, på Lydden Circuit arena. Det var speciellt inbjudan rallyförare som deltog i tävlingen. Första vinnare av denna rallycross-tävling hette Vic Elford, som sedan vann tävlingen i Monte Carlo året därpå. Efter dessa segrar blev Vic en framgångsrik F1-förare.

Det var först under 1971 som Sverige första rallycrosstävling kom till landet, i Hedemora. Rallystjärnan Per Eklund vann och han tävlande i sin Saab V4. Den mest framgångsrika rallycrossföraren i Sverige (än så länge) är Kenneth Hansen och han kommer från orten Götene. Kenneth har vunnit EM i rallycross hela 14 gånger fram till 2008.

Rallycross klasserna

Inom rallycross tävlas det i olika klasser, både för seniorer och juniorer. Klasserna delas upp i hur kraftiga motorer bilarna har, antal ventiler per cylinder och om bilen har en fyr-, fram- eller bakhjulsdrift, samt vilken årsmodell bilen är.

Rallycross tävlingar

En rallycross-tävling är uppdelad i olika heat och med ett visst antal bilar som startar. Tävlingen kan vara upplagd på olika sätt. Förarna kan få ett visst antal poäng i sina heat, som sedan räknas samman. På så vis kan en vinnare koras, eller så körs ett försöksheat som har utslagning, då vinnarna i heaten så småningom får köra semifinal- och finalheat.

Slutord

Rallycross är en hastighetssport som är populär bland publiken, då sporten är snabb och händelserik. Sverige är en av de nationerna som är mycket duktiga och framgångsrika i rallycross på banorna och tävlingar världen över.