Folkrace-tävlingar hålls från norr till söder i Sverige, men själva sporten kommer egentligen från Finland och kom till vårt land under 1981. I Sverige finns drygt 130 olika banor och det arrangeras cirka 450 olika tävlingar per år. Det har till och med gjorts en tv-serie om folkrace på tv, då kändisar fick tävla mot varandra.

Tävling

Inför varje tävling ska varje deltagare betala startavgiften på 200 kr eller 300 kr, beroende på vilken klass som förare tävlar i. Tävlingen genomförs på banor som har ett underlag av grus, asfalt, jord och ibland även is. Banans längd är mellan 500 – 800 meter. De tävlande förarna kan ställa upp i fyra olika klasser:

  • Juniorer
  • Seniorer
  • Damer
  • Oldboys

För att tävla så måste föraren ha genomgått en kurs, upplägget ser olika ut beroende på hur gammal föraren är. Varje tävlingsheat har sex bilar och man ställer sig i bredd vid startlinjen. Det gäller att vara snabb och se till att vara först i den första kurvan. Det är lätt hänt att förarna krockar med varandra, snurra runt eller bara blir stående på någon jordvall. För förarna gäller det att komma först över mållinjen. Det körs olika heat där vinnaren går vidare, när det återstår sex bilar är det dags att köra finalheatet.

Köpa bil

Efter tävlings så har du möjligheten att lägga ett anbud på en av folkracebilarna, som säljs för 8 000 kronor, vilket är prutat och klart. Vilket gör att om du känner för att testa att köra folkrace kan du göra det utan några större problem. Det gäller bara att se till att bärande karossdelar och annat som behöver vara säkert är helt innan du köper en bil. Dessutom lär du behöva personlig utrustning som dräkt, hjälm och handskar, för att nämna några av de saker som du lär behöva för att själv kunna köra folkrace, men svårare än så är det inte.