Folkrace är en sport som vem som helst som gillar att köra bil fort och har tävlingslicens kan ägna sig åt. Men framför allt så gillar verkligen publiken att titta på denna tuffa och snabba motorsport, vilket verkligen ger underhållning. Racen körs på vägbanor som består av grus och/eller asfalt, som dessutom är inhängd, vilket gör att förare inte behöver ha körkort.

Bilarna

De bilarna som används i folkrace är helt vanliga standardbilar, som endast ändrats om för att klara av säkerhetsföreskrifterna, som exempelvis att bilen ska ha en skyddsbur. Inför tävlingarna så genomgår bilarna en besiktning så att alla reglementen uppfylls. Sedan får inte bilen köra fortare än 80 km/h, men det finns ändå vissa som fuskar lite och kör fortare. Men banans konstruktion med kurvor med mera ska göra det svårt för förarna att komma upp i högre hastigheter.

Tävling

Det är okej att börja köra folkrace från och med det året som föraren blir 15 år, sedan körs det ett antal heat med och den förare som är först över mållinjen vinner, för att sedan gå vidare till semifinal och eventuellt finalen. Startavgiften för att kunna tävla ligger på max 300 kronor.

Anbud

Efter avslutad tävlingen genomförs en försäljning av alla bilar som har ställt upp i tävlingen. Det går att lämna anbud på bilarna under hela tävlingen och 15 minuter efter avslutat finalheat. Den som lägger budet måste vara minst 15 år. Bilarna säljs för 8 000 kronor plus en anbudsavgift på 200 kr, efter att en lottdragning har gjorts mellan dem som har lämnat ett anbud.

Innan försäljningen genomförs är det tillåtet för föraren att plocka ut all sin personliga utrustning, så som förarstol, fönsternät, bilbälten, incarcam och den personliga ratten. Att bilarna tvångsförsäljs infördes för att hålla kostnaderna nere för hela folkracesporten. Detta gör att egentligen vem som helst som har 8 200 kronor kan köpa sig en folkracebil.